فهرست مطالب
نشریه روانشناسی معاصر
سال سوم شماره 2 (پاییز 1387)
- تاریخ انتشار: 1387/08/13
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 3
پژوهش حاضر اثربخشی مصاحبه ی انگیزشی گروهی را در کاهش وزن افراد مبتلا به دیابت نوع دو بررسی نموده است. از میان مراجعان انجمن دیابت ایران و انستیتو غدد و متابولیسم، 93 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو انتخاب شدند. شرکت کنندگان به طور تصادفی به گروه های مصاحبه ی انگیزشی (30 نفر)، آموزش گروهی شناختی رفتاری (26 نفر) و کنترل (37 نفر) اختصاص یافتند. میان گروه های پژوهش از نظر ویژگی های خط پایه تفاوتی دیده نشد. نتایج نشان داد که در گروه های مصاحبه ی انگیزشی و آموزش گروهی شناختی رفتاری، در مقایسه با گروه کنترل، میانگین شاخص توده بدن (BMI) به طور معناداری پایین تر بود، و در گروه مصاحبه ی انگیزشی گروهی، در مقایسه با آموزش گروهی شناختی رفتاری، میانگین هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) به طور معناداری پایین بود. بر اساس یافته های پژوهش به نظر می رسد در بیماران دیابت نوع دو، مصاحبه ی انگیزشی گروهی و آموزش گروهی شناختی رفتاری، می توانند به عنوان مداخله ای موثر، موجب کاهش وزن شوند، و مصاحبه ی انگیزشی گروهی بهتر از آموزش گروهی شناختی رفتاری می تواند کنترل قند خون را بهبود بخشد. این یافته ها از آن نظر قابل توجه هستند که هیچ کدام از این مداخله ها با هدف صرف کاهش وزن صورت نگرفته بودند.
کلیدواژگان: دیابت نوع دو، مصاحبه ی انگیزشی، آموزش گروهی شناختی، رفتاری، کاهش وزن، سلامت جسمانی -
صفحه 15
در پژوهش حاضر، به بررسی رابطه «خود ناهمخوانی» و «بهزیستی» در بین مبتلایان به هراس اجتماعی پرداخته شد. پژوهش ها نشان داده که مبتلایان به هراس اجتماعی از بهزیستی پایین تری برخوردارند. همین طور، «خود ناهمخوانی» با هراس اجتماعی رابطه مستقیم و با بهزیستی رابطه منفی دارد. لذا این سوال مطرح است که کدام یک از انواع «خود ناهمخوانی» تاثیر بیشتری بر بهزیستی مبتلایان داشته و آیا «خود ناهمخوانی» مستقیما باعث کاهش بهزیستی مبتلایان به هراس اجتماعی می شود یا از طریق افزایش هراس اجتماعی کاهش بیشتر بهزیستی را به دنبال دارد. برای اجرای این طرح، تعداد 250 نفر از دانشجویان مبتلا به هراس اجتماعی به تصادف انتخاب شدند که همزمان به پرسشنامه های بهزیستی و «خود ناهمخوانی» پاسخ دادند. نتایج نشان داد که خود ناهمخوانی «واقعی/ناخواسته» و «واقعی/بایدی» به ترتیب تاثیر بیشتری بر بهزیستی دارند. همچنین اثر مستقیم «خود ناهمخوانی» بر بهزیستی بیش از اثر غیرمستقیم آن است. این یافته می تواند برای درمان هراس اجتماعی و ارتقاء سطح بهزیستی مبتلایان دستاورد مهمی به شمار آید.
کلیدواژگان: خود ناهمخوانی، هراس اجتماعی، بهزیستی -
صفحه 27
هدف از این پژوهش ساخت و اعتباریابی آزمون تشخیصی حساب نارسایی برای دانش آموزان پایه پنجم دبستان شهر اصفهان بود. نمونه مورد نظر در این پژوهش 300 نفر از دانش آموزان پایه پنجم دبستان (152 پسر و 148 دختر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از نواحی پنج گانه آموزشی شهر اصفهان در سال تحصیلی 86-85 انتخاب شدند. در این پژوهش، کتاب ریاضی پایه پنجم دبستان تحلیل محتوا شد. ضریب کریپندورف مبنی بر توافق تحلیل محتوا 84/0 محاسبه شد. بر اساس مقوله های استخراج شده و هدف های رفتاری هر مقوله و با توجه به نظریه شناختی بلوم و حجم هر مقوله در کتاب درسی ریاضی 150 سوال طرح و به صورت مقدماتی اجرا گردید. سپس فرم نهایی اجرا و پارامترهای سوالات آزمون بر اساس نظریه کلاسیک آزمون و نظریه سوال پاسخ محاسبه گردید. نتایج نشان داد که این آزمون دارای روایی مطلوب و نیز پایایی مناسب (92/0=α و ضریب باز آزمایی = 94/0) بوده و حساسیت و دقت این آزمون به ترتیب 99 و 96 درصد به دست آمد. پارامتر تشخیصی a (g) و دشواری b (g) بر اساس نظریه سوال پاسخ نیز نشان داد که همه سوالات دارای قدرت تشخیص مناسب (بالای 5/0) و دشواری مطلوب بوده و با مدل 2 پارامتری برازش کامل دارند (05/0 P>). منحنی تابع آگاهی آزمون نیز نشان داد که مناسب ترین کاربرد این آزمون در سطوح توانایی ریاضی (θ) 2/0- تا 2+ است.
کلیدواژگان: آزمون تشخیصی، حساب نارسایی، نظریه کلاسیک آزمون، نظریه سوال، پاسخ -
صفحه 38
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه تاب آوری و سخت کوشی با موفقیت ورزشی، بهزیستی روان شناختی و درماندگی روان شناختی بود. یکصد و سی و نه ورزشکار داوطلب (96 پسر، 43 دختر) از دانشجویان رشته های مختلف ورزشی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران و ورزشکاران باشگاه های سایپا، قزوین، صنام، پیکان، پاس، پیروزی، ایران خودرو، آرارات و رازی در این پژوهش شرکت کردند. از ورزشکاران خواسته شد مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون (CD-RISC)، مقیاس سخت کوشی (HS) و مقیاس سلامت روانی (MHI) را تکمیل کنند. به منظور سنجش موفقیت ورزشی آزمودنی ها، «مقیاس موفقیت ورزشی» (SAS) در اختیار مربیان ورزشکاران قرار گرفت و ضمن تشریح اهداف پژوهش، از آنها خواسته شد پرسشنامه را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که تاب آوری و سخت کوشی با موفقیت ورزشی و بهزیستی روان شناختی همبستگی مثبت معنادار و با درماندگی روان شناختی همبستگی منفی معنادار دارند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سازه های تاب آوری و سخت کوش می توانند تغییرات مربوط به موفقیت ورزشی و سلامت روانی را در ورزشکاران پیش بینی کنند. نتایج و پیامدهای پژوهش در این مقاله تشریح و تبیین می شوند.
کلیدواژگان: تاب آوری، سخت کوشی، موفقیت ورزشی، سلامت روانی، روان شناسی ورزش -
صفحه 50
پژوهش حاضر به منظور مقایسه نگرش معلمان ویژه و عادی نسبت به دانش آموزان نابینا و یکپارچه سازی آموزشی آنان و شناسایی متغیرهای مرتبط با نگرش معلمان ویژه و عادی صورت گرفته است. در پژوهش پس رویدادی حاضر، 148 نفر معلم از دبستانهای عادی و استثنایی شهر تهران شرکت داشتند که تعداد 74 نفر از آنها معلم ویژه دانشآموزان نابینا و74 نفر معلم عادی بودند. نگرش معلمان توسط مقیاس نگرشسنج بهپژوه (1992) پس از اعمال انطباقهای ضروری مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، تماس اجتماعی، جنس، سن، گذراندن دوره ضمن خدمت، پایه تحصیلی مورد تدریس، میزان اطلاعات درباره علت شناسی نابینایی، میزان تحصیلات و سابقه تدریس معلمان به عنوان متغیرهای پیشبین و نگرش معلمان نسبت به دانش آموزان نابینا و نگرش نسبت به یکپارچهسازی آموزشی دانش آموزان نابینا به عنوان متغیرهای ملاک محسوب میشدند. برای تحلیل داده های این پژوهش از آزمون تی برای دو گروه مستقل و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد که: الف- نگرش معلمان ویژه نسبت به دانش آموزان نابینا و یکپارچه سازی آموزشی آنان بهطور معناداری از نگرش معلمان عادی مثبتتر است و ب- آن گروه از معلمان عادی و ویژهای که با کودکان نابینا تماس اجتماعی بیشتری داشته اند، اطلاعات درستتری راجع به آنان دارند، دوره ضمن خدمت بیشتری گذرانده اند، از سطح تحصیلات بالاتری برخوردارند و جوانتر هستند، نگرش مثبتتری ابراز کردهاند.
کلیدواژگان: نگرش، معلم ویژه، معلم عادی، دانشآموز نابینا، یکپارچهسازیآموزشی -
صفحه 61
هدف پژوهش حاضر بررسی میزان و رابطه ی معنویت، استرس شغلی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی در پرستاران شهر تهران بود. بدین منظور از یک طرح پژوهشی توصیفی از نوع تحلیل رگرسیون استفاده شد. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه ای شامل 397 پرستار (307 زن، 75 مرد) از بیمارستان های تهران انتخاب شدند. آنها چهار پرسشنامه ی معتبر معنویت و مراقبت معنوی، استرس شغلی، تعهد سازمانی و رضایت شغلی را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که پرستاران رضایت شغلی کم و در عین حال تعهد سازمانی متوسط و بالاتر از متوسط و همچنین احساس معنوی و مراقبت معنوی بالا و استرس شغلی بالاتر از متوسط داشتند. نتایج ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که استرس شغلی با سه متغیر دیگر پژوهش رابطه منفی دارد. علاوه بر این، معنویت، تعهد سازمانی و استرس شغلی پیش بین های معناداری (05/0>P) برای رضایت شغلی پرستاران بودند.
کلیدواژگان: رضایت شغلی، معنویت، مراقبت معنوی، استرس شغلی، تعهد سازمانی -
صفحه 74
پژوهش های قبلی نشان داده است که ماهیت نشانه ای استرس شغلی در بین زنان و مردان متفاوت است. در پژوهش حاضر توجه عمده به تفاوت نشانه های استرس شغلی شامل اضطراب و شکایت های روان تنی و متغیرهای اصلی تاثیرگذار بر استرس شغلی یعنی امنیت شغلی، ویژگی های شغلی و روابط اجتماعی در محیط کار در بین زنان و مردان بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 321 نفر بوده که با توجه به تحلیل زیرگروه ها از بین دو جنس زن و مرد به ترتیب 177 و 144 نفر انتخاب گردیدند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب صفت حالت، شکایت های روان تنی و مقیاس محیط کار پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که بین زنان و مردان در اضطراب (01/0P<)، شکایات روان تنی (05/0 P<)، ویژگی های شغلی (01/0P<)، روابط اجتماعی در محیط کار (01/0 P<) و امنیت شغلی (01/0 P<) تفاوت معنادار وجود دارد. یافته ها با توجه به نظرات و یافته های تجربی مورد بحث قرار گرفته است.
کلیدواژگان: اضطراب، امنیت شغلی، رابطه اج، تماعی، شکایت روان تنی، ویژگی شغلی -
صفحه 84
به منظور بررسی اثر مشاهده فیلم های پرخاشگرانه بر سیستم ایمنی بدن، به ویژه در دستگاه تنفسی، تغییرات در مقدار غلظت ایمونوگلوبولین ترشحی A موجود در بزاق آزمودنی ها مورد پیگیری قرار گرفت. 22 دانشجوی دختر به روش داوطلبانه انتخاب شدند. آزمودنی ها به شکل کاملا تصادفی در دو گروه 11 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به آزمودنی های گروه آزمایش فیلمی پرخاشگرانه و به آزمودنی های گروه کنترل فیلمی خانوادگی نشان داده شد. بر اساس طرح اندازه گیری های مکرر از آزمودنی های دو گروه قبل و بعد از مشاهده فیلم ها در مدت پنج دقیقه در شرایط کاملا یکسان نمونه بزاق جمع آوری شد. داده های هر دو گروه بر اساس روش آزمایشگاهی ایلایزا تجزیه و تحلیل شد و با روش آماری تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد غلظت «sIgA» در گروه آزمایشی بعد از تماشای فیلم پرخاشگرانه در مقایسه با غلظت آن قبل از تماشای فیلم به شکل معناداری افزایش یافته بود. همچنین این افزایش غلظت «sIgA» در مقایسه با غلظت «sIgA» قبل و بعد از مشاهده فیلم خانوادگی در گروه کنترل از نظر آماری معنادار بود. می توان نتیجه گرفت که مشاهده فیلم پرخاشگرانه بر میزان غلظت «sIgA» بزاق اثرگذار است. نتایج نشان داد که مشاهده یک فیلم پرخاشگرانه همچون مشاهده یک فیلم ترسناک و قرار گرفتن در معرض یک استرس حاد به افزایش غلظت «sIgA» منجر می شود.
کلیدواژگان: سیستم ایمنی، غلظت ایمونوگلوبولین ترشحی A، پرخاشگری
-
Page 3
The present study investigated the effects of group Motivational Interviewing (MI) on weight loss in adult's with type II diabetes. Ninety-three Patients with type II diabetes were selected from Iranian Diabetes Society (IDS) and Institute of Endocrinology and Metabolism (IEM). The participants were randomly allocated to the MI group (n=30), CBGT group (n=26), and a control group (n=37). There were no significant differences between the three groups with respect to the baseline characteristics. Results showed that in the MI and CBGT groups, mean of BMI was significantly lower than control group. It was also found that, in the MI than in the CBGT intervention, mean of HbA1c was significantly lower. The findings of this study indicated that in helping adults with type II diabetes, MI in group format and CBGT may be useful interventions to improve patient's weight loss and MI may be more useful than CBGT in helping patterns reduce their glycaemic control.
Keywords: type II diabetes, Motivational interviewing (MI), Cognitive Behavioral Group Training (CBGT), physical health -
Page 15
This paper aimed to stady the relationship between self-discrepancy and well-being in subjects suffering from social phobia. Previous research reveals that patients suffering from social phobia report a lower well-being, and that self-discrepancy has a positive correlation with well-being. So, the question is which kind of self-discrepancy has a more considerable effect on well-being, and whether self-discrepancy directly decreases well-being in subjects suffering from social phobia, or whether self-discrepancy decreases well-being through increasing social phobia. To carry out this research, 250 subjects were randomly selected based on Liebowitz’s social phobia test given to a great number of university students. Subjects were asked to answer the tests on two domains of well-being and self-discrepancy at the same time. The results showed that “actualundesired” and “actualought” self-discrepancy have more considerable effects on well-benig respectively. Also, the direct effect of self-discrepancy on well-being is more than the indirect one. These finding can be significant in treating social phobia and promotoing well-being.
Keywords: self, discrepancy, social phobia, well, being -
Page 27
The main purpose of this study was to develop and validate a diagnostic test for dyscalculia in fifth grade in primary schools of Isfahan. For this purpose, content analysis was conducted on the content of fifth grade math textbook. Keripendorf’s coefficient of 0.88 was found based on consistency of content analysis. Based on Bloom’s (1926) Cognitive Theory, 150 questions were designed and test via a pilot study. The test with revised questions were administered to 300 students (152 males, 148 females) who were selected using multi-level cluster sampling method from five districts of Isfahan. Questions and test parameters were assessed based on the classic test and item-response theory. Results showed that the test had desirable validity and reliability (α= 0.92, test-retest coefficient= 0.94). Specificity and sensitivity of 0.99 and 0.96 were obtained for this test, respectively. Based on item-response theory, discrimination a (g) and difficulty b (g) Parameters showed that the questions had desirable discrimination power and acceptable difficulty. Furthermore, the questions had complete fitness with two-parameter model (p>.0.05). TIF curve demonstrated that the test was suitable for students with math ability (θ) between +2 and -0.2.
Keywords: diagnostic test, dyscalculia, classic test, item, response theory -
Page 38
This study was aimed to investigate the association of resilience and hardiness with sport achievement and menatal health in a sample of athletes. One hundred and thrty-nine athletes (96 males, 43 females) from the Faculty of Physical Education and Sport Sciences, the University of Tehran, and several sport clubs were included in this study. All participants were asked to complete Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Hardiness Scale (HS), and Mental Health Inventory (MHI). The athletes’ coaches were asked to rate the Sport Achievement Scale (SAS) in order to measure athletes’ sport achievement. The results revealed that both resilience and hardiness were positively associated with sport achievement and psychological well-being, and negatively associated with psychological distress. It can be concluded that resilience and hardiness can predict changes of sport achievement and and mental health in athletes. Results and implications are discussed.
Keywords: resilience, hardiness, sport achievement, mental health, sport psychology -
Page 50
The purpose of the present work is comparing special and regular teachers’ attitudes as well as identifying some teacher related variables towards visually impaired students and their educational integration. Therefore, in this ex post facto study 148 regular and special education teachers including 74 special teachers and 74 regular teachers from Tehran participated. In order to measure teachers’ attitudes towards visually impaired students and their educational integration Beh-Pajooh’s Attitude Scale (1992) was adapted and administered. Criterion variables include: social contact, gender, age, passing in service training courses, grade level of teaching, information about etiology of blindness, education and experience of teaching and attitude scores were predictive variables. The results revealed that a: special teachers’ attitudes towards visually impaired students and their educational integration were significantly more positive than regular teachers’ attitudes. b: both special and regular teachers, who had experienced more social contact, had right information, higher education, had passed in service training courses and were younger, expressed more positive attitudes.
Keywords: attitude, regular teacher, special teacher, visually impaired student, educational integration -
Page 61
The peresent study aimed to explore the amount and relationships between nurse's spirituality, job stress, organizational commitment and job satisfaction in Tehran hospitals. A descriptive (regression analysis) design was selected and 379 nurses (307 female and 75 male) working in hospitals in Tehran completed four valid questionnaires. Results indicated that nurses were felt low job satisfaction, moderate to extreme organizational commitment, high spirituality (spiritual care) and job stress. The analysis of regression showed that job stress negatively correlates with other three variables. Moreover spirituality, organizational commitment and job stress play a significant predictors role on nurse's job satisfaction.
Keywords: job satisfaction, spirituality, spiritual care, job stress, organizational commitment -
Page 74
Previous research has shown that the nature of job stress symptoms are different between men and women. present research, is main concern with the different nature of job stress symptoms the namely anxiety, psychosomatic complaints and the main variables influencing job stress including job security, job characteristics and social relations in work environment between men and women. Results show that there were significant differences between men and women in STAI, Psychosomatic Complaints, job characteristics, social relations in work environment and Job security. Results are discussed in relation to theoretical and empirical findings.
Keywords: anxiety, job characteristics, job security, psychosomatic complaint, social relation -
Page 84
This study was aimed to measure the variation of secreted immunoglobulin A's concentration in subject's saliva as an index of body's immune system reaction after watching aggressive films. Twenty two female students from the University of Tehran participated voluntarily in this study. Participants were randomly allocated in one experimental and one control group. The experimental group watched an aggressive film, while the control group watched a family film. Based on the repeated measurement design, saliva samples were collected in a 5 minute period before and after seeing each film in similar conditions. The samples, then, were analyzed using the Elisa analyzer. The outcome data were analyzed using covariance analysis method. Results revealed a significant increase in the concentration of sIgA after watching aggressive film. This increase was also significant compared to the increase produced by watching the family film in control group. It can be concluded that watching an aggressive film can affect the concentration of sIgA in saliva. This increase in concentration of sIgA is comparable to that of being exposed to an acute stress, or as the other studies showed that of watching horror films.
Keywords: immune system, concentration of immunoglobulin A, watching aggressive film